X
 21.02.2024 Здравје

Кога настапува инфаркт на слезината и кои други органи може да ги загрози

Инфарктот на слезината е многу сложена состојба која предизвикува фокална смрт на органското ткиво. Меѓутоа, кога ќе се појави овој патолошки процес, не е засегната само слезината, туку и другите органи во телото.

Слезината и нејзината улога

Овој орган е еден вид филтер кој директно влијае врз состојбата на нашата имунолошка функција. Кога е оштетен од која било причина, се нарушува функционирањето на сите внатрешни органи. Слезината е орган без кој не постои нормална имунолошка одбрана на телото. Исто така, служи како складиште за една третина од сите тромбоцити во телото и голем број неутрофили, од кои зависи соодветниот одговор на телото на заразна патологија или крвавење. Слезината е одговорна и за:

-елиминација на микроорганизми и антигени од циркулаторниот систем
-производство на IgG антитела, туфтсин и фактор П
-употреба и обработка на патолошки еритроцити
-ембрионска хематопоеза.

Колкав е процентот на потенцијална смртност и како се открива инфаркт на слезината?

Инфарктот на слезината е прилично честа состојба, иако жариштата што го предизвикуваат обично не се големи или широко распространети. Веројатноста за смртност зависи од многу околности, првенствено од големината и бројот на жаришта на ткивна некроза. Се проценува дека фаталниот исход се јавува кај околу 2 проценти од сите случаи на смртност. Веројатноста за инфаркт на слезината е приближно иста и кај мажите и кај жените. Годините на животот и возраста се меѓу најважните ризик-фактори, заедно со кардиоваскуларните проблеми.

Состојбата најчесто ја откриваат хирурзи, гастроентеролози, хематолози, епидемиолози и имунолози. Инфарктот на слезината е предизвикан од ткивна некроза, која може да настане поради тромбоза, емболија или продолжен спазам на крвните садови. Нарушувањето на протокот на крв низ артериите доведува до акутна реакција и исхемија на органите, што потоа подразбира прекин на дел од слезината или нејзина целосна смрт.

Зошто се јавува инфаркт на слезината?

Можни причини за инфаркт на слезината се:

-болести на слезината (руптура, извртување, цисти)
-заразни или паразитски лезии
-заразен токсичен шок (нарушување на циркулацијата, состојби на сепса, васкуларен спазам)
-траума предизвикана од внатрешно или надворешно оштетување на абдоминалните органи
-кршење ребра
-васкуларна емболија
-формирање тромб (аритмии, ендокардитис, срцеви дефекти или напади)
-нарушувања на коагулацијата
-анемија
-продолжена употреба на орални контрацептиви
-хематолошки малигни заболувања (леукемија, лимфоми, малигнен гранулом).

Кои се можните симптоми на инфаркт на слезината?

Клиничката слика може да се разликува од пациент до пациент - од мало до целосно отсуство на какви било симптоми до болни манифестации кај посериозни случаи. Најчестиот симптом е силна болка во горниот лев квадрант на абдоменот. Други симптоми може да вклучуваат:

-треска
-болка во градите која се пренесува кон левото рамо
-мачнина
-повраќање.

Често може да се појави општа слабост, што ја отежнува дијагнозата бидејќи укажува на голем број други состојби. Во тешки случаи симптомите се поизразени и може да бидат:

-акутна болка на ниво на слезината
-акутна болка на левата страна на желудникот
-покачена температура
-симптоми на општа интоксикација
-диспепсија (нарушување на варењето)
-дијареја
-мачнина
-„лупање“ на срцето.

Масивниот инфаркт на слезината се карактеризира со следниве знаци:

-остра прободувачка болка на левата страна под ребрата (се насочува кон рамото, долниот дел на грбот и градите лево)
-дијарејата се заменува со запек
-се интензивираат симптомите на интоксикација
-слезината може да се палпира (допре) бидејќи е зголемена и болна.

Компликации од инфаркт на слезината и потреба од итна реакција

Интензитетот на клиничката слика и симптомите зависат од оштетувањето на ткивото. Во случај на инфекција на некротичното ткиво, се јавува воспаление и формирање на апсцес. Симптомите се слични на оние при тешка интоксикација, а прогнозата е неповолна. Тоа е итен случај кој, доколку не следува итна медицинска помош, генерално резултира со фатален исход. Ако апсцесот се отвори и се излее во абдоминалната празнина, постои можност за сепса.

Извор: Eklinika.telegraf.rs

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје