X
 19.05.2024 Наука

Пишувањето со рака е многу важно за размислувањето и учењето

Пишувањето со пенкало бара поголема вештина и обработка отколку пишувањето на тастатура.

Кога последен пат сте напишале нешто на рака? За многумина од нас, пишувањето со рака можеби стана ретка, ако не и напуштена практика. Да се фаќаат белешки на телефон или да се пишуваат идеи на тастатура е генерално побрзо и полесно, но дали вредноста на рачното пишување исчезна засекогаш? Не, според новото истражување кое ги истражувало когнитивните придобивки од пенкалото и хартијата.

За некои професионални писатели, идејата дека пенкалото може да помогне во креативноста и размислувањето не е некаква новост. И покрај навлегувањето на дигитализацијата во нашите животи, некои писатели продолжија со рачното пишување како начин да ја зголемат својата продуктивност. Научниот свет неодамна почна да ги сфаќа придобивките од оваа практика, а раните резултати го покажуваат токму тоа.

Земете ги за пример учениците. Како што светот прогресивно се движи кон дигитални опции, многу училишта почнаа да ставаат голем акцент на тоа учениците да се здобијат со технолошки вештини, а помал акцент ставаат на способноста да пишуваат со пенкало. Во некои случаи децата стануваат вешти со пишување на тастатура пред да научат како да пишуваат со рака.

Сепак, истражувањето за развојот на децата од предучилишна возраст покажа дека оние што ја учат азбуката со следење преку движење, како што е пишувањето, имаат подобро и подолготрајно препознавање и разбирање отколку оние што го прават тоа со пишување на тастатура. Се смета дека чинот на извршување на движењата вклучени во ракописот овозможува и поголемо паметење на новите зборови.

Зошто ракописот е подобар за учење? Се чини дека одговорот се однесува на релативната сложеност на рачното пишување во споредба со пишувањето на тастатура. Рачното пишување бара повеќе движење, поголема вештина и координација и поголемо визуелно внимание, и затоа ги поттикнува различните делови од мозокот да се здружат за да ги претворат облиците во нашите глави во нешто видливо на страницата.

Тука е и визуелниот систем. Вашите очи треба да ги примат информациите за она што го произведувате и да му ги пренесат на вашиот мозок за да може да провери дали пишувањето на хартијата се совпаѓа со менталниот модел на сценариото што се обидувате да го произведете. Ако има какви било грешки или отстапувања, мора да испрати пораки за да го промени движењето на вашата рака за да ги поправи формите.

Само затоа што се чини дека ракописот е покорисен за запомнување и обработка на информации, не значи дека треба да ги фрлиме нашите дигитални алатки. Некои истражувања дури покажаа дека едноставното користење пенкало на екранот може да биде исто толку корисно, бидејќи движењето на пишувањето е важно, а не медиумот.

Извор: Iflscience.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука