X
 19.06.2021 Наука

Нашите најчудни соништа можат да нѐ направат попаметни

„Синоќа го сонував најчудниот сон“ - ова е вообичаена реченица на луѓето чии искуства во текот на спиењето ги однеле на места кои ја надминуваат реалноста, но и фантазијата. И со добра причина, вели неврологот д-р Ерик Хоел од Универизтетот Тафтс во Медфорд, САД.

Чудните соништа овозможуваат подлабоко разбирање на нештата

Чудните соништа служат за важна цел и им помагаат на нашите мозоци да ги разберат секојдневните искуства на начин што овозможува подлабоко разбирање на нештата, вели д-р Хоел. Тој додава дека соништата всушност ја прошируваат моќта на мозокот на ист начин како што се обучуваат системите за вештачка интелигенција да станат попаметни. Всушност, научниците користат нервни мрежи со длабоко машинско учење за обука на системи за вештачка интелигенција.

Но, кога системот за вештачка интелигенција премногу ќе се запознае со податоците, тој може да ја поедностави неговата анализа, станувајќи „премногу опремен мозок“ што претпоставува дека она што го гледа е совршена претстава за тоа со што ќе се соочи во иднина. За да се спротивстават на овој проблем, научниците одлучиле да внесат одредено ниво на хаос и случајност во нивните податоци за да го продлабочат машинското учење и да ја подобрат точноста на системите за вештачка интелигенција.

Преоптоварен мозок


- На ист начин, нашиот мозок е толку добар во учењето што секогаш сме во опасност да бидеме презаситени со информации. Ова може да доведе до поедноставена и претерано позната перцепција на светот околу нас. Како стимул, исто како и на обуката за вештачка интелигенција, нашиот мозок воведува хаос додека спиеме, што честопати има форма на необични соништа - објаснува д-р Хоел.

2
Фото: Pixabay

Оваа теорија е интересна, вели д-р Кристофер Винтер од болницата за неврологија и медицина за спиење во Шаротсвил, Вирџинија. Сепак, тој не е сигурен како научниците некогаш ќе можат да го докажат тоа.

Стана вообичаено за невролозите да ја испитуваат нервната активност за време на спиењето, но „фаќањето соништа“ со цел да ги проценат претставува очигледен предизвик. Соништата најчесто се проценуваат преку отповикување, признава д-р Хоел. Повеќето луѓе паметат само фрагменти од своите соништа и обично само делови што се случуваат непосредно пред да се разбудат.

Еден чекор што истражувачите би можеле да го направат е да се измери квантитативниот „количник на необичност“ на соништата, сугерира д-р Винтер. Подобра дефиниција за тоа што го прави „невообичаен“ може да обезбеди увид во улогата што ја играат соништата во учењето. Човек се прашува дали соништата на луѓето со Алцхајмерова болест, на пример, се невообичаени како оние без когнитивно оштетување.

- Но, дури и ако проучувањето на соништата ја надминува сегашната технологија, теоријата на Хоел сугерира дека мозокот е пофлексибилен и поспособен отколку што се сметаше порано - истакнува д-р Винтер, а неврологијата е многу поблиску до проучување на соништата отколку што мислат многу луѓе.

За време на спиењето мозокот создава необични соништа

Сигурен начин да го интегрирате реалниот живот во сон е повторување на нова задача пред спиење, објаснува д-р Ерик Хоел. Овој процес предизвикува прекумерна адаптација и за време на спиењето мозокот ќе создаде необични соништа кои вклучуваат ново стекнато знаење. Начинот на кој мозокот го користи секојдневниот живот може еден ден да се примени во воведување вештачки соништа за да се подобри способноста на мозокот да учи. Вештачките соништа дури можат да помогнат да се намалат штетните ефекти од недостиг на сон на минимум. Значи, додека д-р Хоел ја истражува идејата за искористување на сонувањето, тој препорачува луѓето да продолжат да ги споделуваат своите најлуди соништа со другите.

Извор: Sciencedaily.com
Фото: Pixabay
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука