X
 20.08.2019 Живот

Што е најважно за среќно детство? Прочитајте го наградениот расказ на Денис Бојаров

Меѓународната манифестација за литература, уметност и култура „Планетопија“ годинава за најдобар расказ го избра „Нека играат децата“ на Денис Бојаров. Во последните петнаесетина години Бојаров живее во Скопје и работи како преведувач од турски на македонски и обратно, држи приватни часови по македонски јазик на странци и е еден од авторите на Дигиталниот речник на македонскиот јазик. Добитник на повеќе награди на литературни манифестации.

Еден ден, пред да започне семинарот, дојде еден низок пријателски настроен човек. Учителе, дајте да ви ја бакнам раката, рече тој. Јас не се чувствувам пријатно кога ми бакнуваат рака, му реков, и го бакнав в образ. Се започна разговор меѓу нас:
- Зошто сакавте да ми ја бакнете раката?
- Учителе, пред три години присуствував на еден ваш семинар. Оттогаш ми се смени животот. По тој семинар семејството ми е посреќно и сакам да ви се заблагодарам за тоа. Затоа сакав да ви ја бакнам раката.
- Добро, но што и како се случило?
- Пред три години вие бевте со нас на дводневен семинар организиран од нашата фирма. На крајот од семинарот рековте: „Татковината на еден човек е неговото детство. Многу е тешко човек да биде среќен ако никогаш немал среќно детство. Најважната должност на една мајка и на еден татко е да му обезбедат среќно и безгрижно детство на своето дете.“

Целиот расказ прочитајте го на Деца.мк.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот