X
 21.06.2024 Забава

Обидете се да ја решите оваа детективска загатка со детално анализирање на секој од ликовите

Обидете се да ја решите оваа детективска загатка со детално анализирање на секој од ликовите.

Младиот детектив по име Смит се соочува со предизвикувачки случај на убиство во кое се вклучени 5 луѓе кои се познавале еден со друг. Еден од нив бил погоден со пиштол.

Имињата на убиецот и жртвата не се споменати во документацијата, но се знае дека се работи за две лица од споменатите пет. Смит мора да го испрашува секој поединечно за да го открие идентитетот на сторителот и жртвата врз основа на собраните информации.

Дали можете ли да ја разјасните оваа ситуација доколку располагате со следните информации?

Џон: Аматер-тенисер кој учествувал на турнир ден по убиството и играл со противник кој не е поврзан со случајот.
Џек: Се преселил во градот каде што се случило убиството една година пред трагедијата. Тој пораснал на мал рибарски остров и сонувал да има едрилица.
Стив: Манекен кој неодамна му позирал на сликарот Бил.
Бил: Познат сликар кој требало да го заврши портретот на Стив најдоцна за една недела.
Алекс: Набргу по убиството отишол на Антарктикот како дел од научна експедиција за проучување на екстремните услови за живот.

Дополнителни детали:

Една недела пред убиството убиецот си ја скршил ногата.
Стив и Алекс се запознале пред 6 месеци.
Алекс и убиецот пораснале заедно во ист голем град.

Ваша задача е да ги земете предвид сите овие факти и да се обидете да идентификувате кој е убиецот и кој е жртвата во овој сложен и интригантен случај.

Решение


Преку анализата може да се заклучи дека Стив е жртвата, а Алекс е убиецот. Стив бил поврзан со Бил поради портретот, што би можело да биде мотив за убиството доколку се затегнати односите меѓу нив. Алекс бил во ситуација да се врати од Антарктикот и може да биде мотивиран или од лична одмазда против Стив или од некоја друга околност што не е директно наведена.

Така, според информациите што ги имаме, Стив е жртвата, а Алекс е убиецот.

Извор: 24sedam.rs
Фото: Twitter
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава