X
 22.04.2018 Здравје

Wi-Fi: Убиецот што тивко нѐ убива

Речиси сите имаат интернет во своите домови поради неговата погодност. Сепак, постои загриженост дека wi-fi може да биде штетен за целокупното здравје, особено за децата.

Истражувачите откриле дека има негативен ефект врз различни работи - од здравјето на мозокот до квалитетот на спиењето.

Радиофреквентното зрачење од wi-fi интернетот може да го наруши нормалниот развој на клетките, особено развојот на фетусот. Ова зрачење влијае врз растечките ткива, кај децата и младите. Како резултат на тоа, тие се изложени на поголем ризик од развојни проблеми.

Wi-fi интернетот исто така има голем ефект врз спиењето. Ако не можете да заспиете или имате неправилен модел на спиење, тоа може да се должи на нискофреквентната модулација од мобилните телефони и wi-fi интернетот. Луѓето што се изложени на електромагнетно зрачење имаат тешкотии да заспијат, а сите знаеме дека лишењето од сон може да биде штетно за здравјето.

Ја влошува функцијата на мозокот

Исто така, wi-fi интернетот влијае врз концентрацијата и функцијата на мозокот. Значи, активноста на мозокот е намалена, и како резултат на тоа, може да имате проблеми со концентрирањето или губењето на меморијата.

Влијае врз плодноста

Wi-fi интернетот е уште една причина што се заканува на машкоста на мажите. Оттука, изложеноста на wi-fi фреквенциите го намалува движењето на спермата и предизвикува фрагментација на ДНК. Покрај тоа, може да влијае врз плодноста и да го зголеми ризикот за абнормална бременост.

Предизвикува стрес на срцето

Многу луѓе доживуваат вистински физички одговор на електромагнентите фреквенции, вклучувајќи го и зголемениот пулс на срцето затоа штo wi-fi го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Го зголемува ризикот за рак

Изложеноста на електромагнетно зрачење го зголемува ризикот за развој на тумор.

Како да се заштитите?


За среќа, постојат начини со кои можете да се заштитите од опасностите:

- Избегнете поставување на безжичниот рутер во вашата кујна или спална соба.
- Не држете го телефонот во вашиот џеб.
- Користете безжични телефони кога сте дома за да го намалите електромагнетното зрачење.
- Ако сте бремени, не држете го телефонот блиску до стомакот.
- Чувајте го телефонот на другиот крај од собата или на седиштето од автомобилот.
- Повеќе пишувајте СМС-пораки, а помалку зборувајте.
- Не користете безжични бебе-монитори бидејќи работат на микробранова фреквенција.
- Исклучете ги сите wi-fi уреди пред да си легнете.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје