X
 22.08.2021 Живот

Овие три прашања можат да го предвидат идниот успех во работата

Ново истражување објавено во „Фронтирс ин псајколоџи“ сугерира дека познатиот психолошки „Тест за когнитивна рефлексија“, прашалник дизајниран со три прашања, дизајниран да ја измери способноста на лицето да најде тежок одговор наместо лесен, е поврзан со подобри резултати во работата и обуката.

- Презентираме мета-анализа на валидноста на тестот за когнитивна рефлексија за предвидување на перформансите на работата и вештините за обука. Тестот за когнитивна рефлексија се покажа како одличен предвидувач за перформансите на работа и вештините за обука на едно лице - велат авторите на истражувањето, предводено од Инмакулада Отеро од Универзитетот Сантијаго де Компостела, Шпанија.

За оние кои не се запознаени со тестот за когнитивна рефлексија, подолу се трите прашања на кои треба да дадете одговор.

1. Палка и топка чинат 1,10 долари. Палката чини 1.00 долар повеќе од топката. Колку чини топката.
2. Ако се потребни 5 минути за 5 машини да направат 5 уреди, колку време би било потребно 100 машини да направат 100 уреди?
3. Во езеро, има дел со водни лилјани. Секој ден, делчето е двојно поголемо. Ако му требаат 48 дена на делот со водни лилјани да го покрие целото езеро, колку време ќе му е потребно за да го покрие половина езеро?

Тестот за когнитивна рефлексија ја проценува способноста на една личност да се одрече од интуитивни, но неточни одговори во корист на точни одговори за кои е потребно подлабоко ниво на размислување.

Истражувачите откриле дека перформансите на луѓето на тестот за когнитивна рефлексија биле корисни во предвидување на работните перформанси над другите мерења на интелигенција, како што се тестовите на интелигенција, тестот за емоционална интелигенција и слични тестови. Со други зборови, тестот за когнитивна рефлексија влегува во еден вид интелигенција, позната за психолозите како размислување „Систем 2“, што е незабележливо за другите форми на тестирање.

Поради ова, истражувачите сугерираат дека компаниите и менаџерите за вработување треба да размислат да го вклучат тестот за когнитивна рефлексија во нивниот пакет алатки за вработување.

Истражувачите истакнуваат дека тестот за когнитивна рефлексија е еден од многуте фактори кои влијаат на перформансите на работата и дека многу од работите што придонесуваат за успех во работата имаат мала или никаква врска со когнитивните способности.

Покрај тоа, малку луѓе даваат точен одговор на сите три прашања. Според други објавени истражувања, приближно 40 отсто од луѓето не даваат точен одговор, а приближно 20 отсто од луѓето имаат точни или едно, две или сите три прашања.

Одговор на трите прашања:

Интуитивен одговор 10, точен одговор 5
Интуитивен одговор 100, точен одговор 5
Интуитивен одговор 24, точен одговор 47

Извор: Forbes.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот