X
 22.10.2018 Живот

Данска има една од најдобрите работни култури: Сите се еднакви без оглед на работното место и позицијата

Данска можеби е родно место на Лего кулата, но нејзината хиерархија на работното место е најрамна во светот.

Според извештајот на Светскиот економски форум за глобална конкурентност 2018 година, нацијата е на врвот на индексот што ја мери волјата за делегирање власт на работа, победувајќи 139 други земји. Ова не е изненадување за странските работници кои го сметаат егалитарниот пристап на земјата како културен шок.

-Луѓето се однесуваат како еднакви без разлика на работните места и формалните позиции - забележува Универзитетот во Јужна Данска во еден напис објаснувајќи ја работната култура на земјата.

-Многу работни места го имаат она што личи на рационална хиерархија на управување, што значи дека е нормално да се разгледуваат прашања директно со извршниот директор. Но, дозволено е да се критикуваат менаџерите.

Ова е поткрепено со податоци вклучени во новата глобална рамка за конкурентност, која оценува колку добро земјите се подготвени за Четвртата индустриска револуција и ги рангира според широк опсег на фактори.

Исто така, Данска има многу добро функционален пазар на трудот, силна благосостојба на државата и активни политики на пазарот на трудот, со што се најде на 10-то место.

-Вработените се овластени. Ако структурата е премногу крута, каде само луѓето од највисоките позиции може да зборуваат, тогаш се задушува креативноста. Можеби следната голема идеја или подобрување е во главата на ново дипломираниот студент кој штотуку се приклучил во компбанијата. Ако не создадете простор за тие луѓе да ги понудат своите идеи, тогаш тоа е пропуштена можност - вели Тиер Гејгер, шеф на истражувања и регионално влијание на Форумот.

2
Фото: Global Competitiveness Report 2018, World Economic Forum

Пазарот на труд во Данска е карактеристичен како и културата на работното место. Малата нордиска нација, која има најмал јаз помеѓу богатите и сиромашните, има за цел да понуди „флексигурност“, односно флексибилност и сигурност, и за работниците и за компаниите. Флексигурноста значи пониска заштита на работните места, но поголеми бенефиции за невработеност ако ја изгубите работата, во комбинација со силна помош за барање работа и обука за да им се помогне на луѓето да се вратат на работа.

Извештајот на Форумот, исто така, покажа дека Данска има едно од највисоките нивоа на општествен капитал во светот и добро образована работна сила. Земјата е на 8-то место кога станува збор за економија подготвена за технолошки науки, подготвена за промени и постигна добра оценка за бизнис динамиката, нивото на доверба и соработка и иновации.

Столбот на пазарот на трудот на новата рамка разгледува до кој степен човечките ресурси може да се реорганизираат и да се искористат. Добро функционирачките пазари на труд ги прават економиите поотпорни на шокови и ги поттикнуваат работниците да преземаат ризици, да ги прифатат промените и да се фокусираат на иднината, се вели во извештајот.

- Кога се мери според овие индикатори, Данска зазема високо место. Креативноста, разновидноста и соработката, сите овие работи се многу меки по природа, но тие се поврзани со идеи, нови пристапи - вели Гејгер.

Освен Данска, и Австралија, Канада, Финска, Норвешка, Шведска, Швајцарија и САД, исто така, постигнаа високо ниво во оваа област.

-Азиските економии не добија толку добри поени, бидејќи компании во овие земји имаат тенденција да имаат построга структура - вели Гејгер. На пример, Хонг конг доби 69 поени од 100 на овој индикатор, ставајќи го речиси 20 поени зад најдобриот изведувач.
Но, Сингапур и Јапонија покажаа простор за подобрување.

-Сѐ се сведува на тоа како ја менувате корпоративната култура и ставовите кон преземање на ризик. Ова се фактори што се изградени на долги културни и историски наследства и тешко се менуваат. Ние сакаме да ги натераме луѓето да се свесни за тоа и за малите нешта што можат да се направат. Се сведува на подготвеноста да се прифати неуспех“ - вели Гејгер.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот