X
 23.12.2020 Наука

Ако не се преземе ништо, до крајот на векот снегот ќе биде реткост во Велика Британија

Борбите со снежни топки и санкањето би можеле да станат минато во Велика Британија. Националната метеоролошка служба на Обединетото Кралство предвидува дека до крајот на овој век снегот може да исчезне .

Деталните проекции на метеоролошката служба на Обединетото Кралство посочуваат дека традиционалните активности во зима може да се изгубат ако не се намалат глобалните емисии на стакленички гасови. Истражувањето предвидува дека поголемиот дел од југот на Англија може да не забележи денови со температури под нулата до 40-тите години на овој век поради климатските промени.

Ако овој тренд продолжи, само земја на високи места и делови од Северна Шкотска ќе доживеат минусни температури до 2080 година.

- До крајот на векот голем дел од снегот што лежи целосно ќе исчезне, освен на некои од највисоките места - вели научникот д-р Лизи Кендон од националната метеоролошка служба. Тој додава дека температурите од 30 степени два дена по ред ќе бидат 16 пати почести до крајот на векот, во споредба со просекот помеѓу 1981 и 2000 година.

Метеоролошката служба истакна дека постои варијабилност од година на година во однос на температурата, а некои години ќе бидат постудени или потопли од трендот.

Наодите се базираат на проекции под претпоставка дека глобалните емисии продолжуваат да се зголемуваат. Сепак, службата соопшти дека иако ова сценарио не е најверојатен исход, сепак е веродостојно.

Доколку се намалат глобалните емисии, Велика Британија може да избегне поголеми зголемувања на температурата, иако просечните температури и понатаму се зголемуваат.

Потоплите, посуви лета исто така се поверојатни доколку емисиите продолжат да се зголемуваат.

Анализата покажува дека зимскиот дожд може да се зголеми до една третина ако не се преземе нешто за намалување на глобалните емисии.

Извор: Independent.co.uk
Фото:  Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука