X
 24.02.2024 Здравје

Мажите и жените сосема различно реагираат и се соочуваат со стресот

Полот игра значајна улога во контролирањето на стресот и реагирањето на стресни ситуации, а вештините за справување се сосема различни кај мажите и жените. Научните студии за полот и стресот открија дека за време на продолжен стрес, мажите доживуваат механизам „бори се или бегај“, додека жените имаат тенденција да „лекуваат и негуваат“.

Една од најважните причини зошто мажите и жените различно реагираат на стресот се хормоните. Три хормони играат клучна улога во одговорот на стресот - кортизол, епинефрин и окситоцин. Кога се јавува стрес, хормоните кортизол и епинефрин заедно го зголемуваат крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта, а самиот кортизол ја намалува ефикасноста на имунолошкиот систем. Не постои постојана разлика во производството на кортизол помеѓу мажите и жените и сѐ се сведува на хормонот окситоцин.

Стресот и мажите

Без оглед на изворот на стресот, дали се работи за пандемија, војна, хронична болест или тешки економски услови, идентификувани се јасни разлики помеѓу вообичаените ефекти врз мажите и жените. Класичниот симптом „бори се или бегај“ еволуирал како механизам за преживување, кој им помага на луѓето брзо да реагираат на заканувачки ситуации борејќи се со опасноста или бегајќи на безбедно.


Фото: Pixabay

Генерално, овој механизам е најизразен кај мажите. Како одговор на стресни ситуации, се ослободуваат голем број на хормони на стрес. Овие хормони доведуваат до физиолошки промени, како што се брзо чукање на срцето, тензија во мускулите, потење и брзо дишење. Некои мажи се лутат или се караат, што е дел од „борбата“. Други се емоционално преоптоварени со чувства на беспомошност, вознемиреност и фрустрација, што ги мотивира да се повлечат како начин да избегаат од стресот.

Стресот и жените

Ослободувањето на хормонот окситоцин е главната причина зошто жените не реагираат на стресот како мажите. Окситоцинот може да предизвика ефекти слични на стрес, како и намалување на нивото на кортизол и крвниот притисок. Тој игра витална улога во хомеостазата, балансирајќи ги биолошките системи на телото и придонесува за релаксација на телото.


Фото: Pixabay

Биолошките животни искуства низ кои поминуваат жените, како што се бременост, доење и грижа за децата, може да ги наведат природно да се свртат кон интимен контакт, емпатија и емоционално изразување. Затоа, жените почесто избираат третман, давање, пријателство и споделување на своите чувства со другите како начин да се справат со стресот.

Накратко, личната поврзаност често е голем дел од начинот на кој жената управува со стресот. Според Американското психолошко здружение, оваа способност за поврзување со другите можеби е причината зошто жените имаат поголема веројатност да преземат одговорност за сопствениот стрес и да се справуваат со него.

Премостување на јазот помеѓу мажите и жените кога станува збор за стресни ситуации

Експертите истакнуваат дека треба да се сфати дека разликите се природни и неизбежни. Со примена на одговорот „борба“, мажите можат да одговорат на стресот со високо ниво на практичност. Од друга страна, жените се поспособни да се смират, да споделуваат, да ја ублажуваат осаменоста и да даваат поддршка во време на неволја.

Во врската, секој пол мора да ги разбере и почитува уникатните потреби на другиот. На пример, жената треба да почитува маж кој „бега“ поради тишина, додека мажот треба да ја почитува женската потреба за прегратки и физички допир. За да се успее во комплицираната задача да се надминат разликите меѓу мажите и жените, потребни се комуникација и поддршка, велат психолозите.

Извор: Eklinika
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје