X
 24.03.2019 Образование

Колку заработуваат оние што студирале на најскапите колеџи во САД?

Студирањето во САД продолжува да станува сè поскапо и вреди да се погледне враќањето на парите вложени во студирањето. Излегува дека многу од најскапите образовни установи во САД нудат најскромен повраток на средствата во однос на плати по дипломирањето.

Ова се 20. најскапи факултети во САД, рангирани по медијаната на заработка десет години по запишувањето.

Колеџот „Бард“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 66.724 долари

16. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 39.700 долари


Колеџот „Оберлин“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 66.870 долари

14. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 40.800 долари


Колеџот „Сара Лоренс“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 66.642 долари

18. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 43.000 долари


Колеџот „Оксидентал“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 67.046 долари

9. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 50.600 долари


Универзитетот „Саутерн Методист“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 66.889 долари

13. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 60.700 долари


Колеџот во Хаверфорд


Фото: Business Insider
Просечни годишни трошоци за студирање: 66.648 долари

17. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 60.700 долари


Универзитетот во Њујорк


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 67.637 долари

7. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 61.900 долари


Колеџот во Амхерст


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 66.572 долари

19. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 65.000 долари


Универзитетот во Чикаго


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 70.100 долари

Најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 68.100 долари


Универзитетот „Дрексел“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 67.821 долари

5. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 68.800 долари


Северозападниот универзитет


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 67.887 долари

4. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 69.000 долари


Универзитетот „Вашингтон“ во Сент Луис


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 67.751 долари

6. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 70.100 долари


Универзитетот на Јужна Калифорнија


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 67.064 долари

8. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 74.000 долари


Колеџот „Дартмут“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 67.044 долари

10. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 75.500 долари


Универзитетот „Јејл“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 66.445 долари

20. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 83.200 долари


Универзитетот „Колумбија“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 69.021 долар

3. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 83.300 долари


Универзитетот „Дјук“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 67.005 долари

11. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 84.400 долари


Универзитетот во Пенсилванија


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 66.800 долари

15. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето:
85.900 долари


Колеџот „Харви Мад“


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 69.355 долари

Втор најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 88.800 долари


Универзитетот во Џорџтаун


Фото: Business Insider

Просечни годишни трошоци за студирање: 66.971 долари

12. најскап колеџ

Медијана на заработката десет години по запишувањето: 93.500 долари
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование