X
 24.04.2019 Технологија

Корисни кратенки за кои ви е потребна само тастатура

Зошто постојано би се фаќале за глувчето ако не морате? Овие кратенки ќе го направат глувчето сосема непотребно во поголем број секојдневни ситуации.

Ctrl+F

Кога треба да пронајдете нешто во некој документ, табела или на некоја интернет-страница, наместо вртењето надолу, притиснете Ctrl+F и напишете го тоа што сакате да го пронајдете.

Ctrl+Shift+клик

Додавањето документи во електронската пошта или облакот може да биде навистина досадно. Едноставно е ако сакате да ги додадете сите одеднаш (за тоа служи комбинацијата Ctrl+A), но што ако сакате да исфрлите некои? За тоа ви е потребна комбинацијата Ctrl+Shift+клик.

Windows+M

Имате отворено многу програми и треба брзо да дојдете до десктопот? Кликнете на Windows+M.

Ctrl+W

Со оваа комбинација ќе ја затворите отворената програма или таб без користење на глувчето.

Windows+L

Оваа комбинација може да ве спаси кога набрзина треба да го „заклучите“ компјутерот.

Ctrl+D

Наидовте на интересна статија, но сега немате време да ја прочитате и имате отворено премногу табови? Со оваа комбинација ќе ја зачувате статијата за подоцна.

Ctrl+PrtScr


Вака можете да добиете скриншот од она што во моментот ви е отворено на компјутерот.

Alt+стрелка

Ако притиснете Alt и некоја од стрелките што покажуваат налево или надесно во пребарувачот, ќе можете да се движите низ историјата на пребарувањето. Супер корисно ако сте заборавиле од каде сте го започнале пребарувањето.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија