X
 24.05.2018 Наука

Како да пишувате на клинесто писмо

Клинестото писмо се состои од три компоненти - исправена, хоризонтална и дијагонална, кои се создаваат со притискање на работ на иглата или стапот врз глинена табла.

Механичкиот процес изгледа прилично лесен за совладување, но усовршувањето да пишувате на најстариот систем за пишување во светот ќе ви одземе околу шест години. Како и јапонската канџи азбука, најстариот систем за пишување во светот е слоговен. Правилно напишани, овие слогови се приклучуваат на тековната калиграфија што може да ја прочита писмен вавилонец.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука