X
 24.05.2019 Технологија

Со помош на апликација Јапонките се бранат од напаѓачи во метроата

Апликација за паметен телефон развиена од јапонската полиција почнаа масовно да ја преземаат жените што се обидуваат да се заштитат себеси од напаѓачи во преполните метроа во Јапонија.

Апликацијата наречена „Диги полис“ беше издадена од полицијата во Токио пред три години, но функцијата за заплашување на злоупотребувачите беше додадена неодамна.

Оттогаш апликацијата е преземена стотици илјади пати - необично за апликација развиена од владата.

Во преполните метроа и други јавни места во Јапонија жените често се соочуваат со сексуално вознемирување, но главно се премногу исплашени да побараат помош поради чувството на срам. Но, со помош на апликацијата жртвите можат да ја притиснат иконата на телефонот „одбиј го напаѓачот“ за да ја создаде пишаната порака: „Тука постои напаѓач. Ве молам помогнете“.

Со уште едно притискање пораката се прави црвена и се пушта глас што постојано повторува: „Те молам застани!“
Насилните злосторства се ретки во Јапонија, но сексуалното вознемирување, од допирање на жртвата до ставање на рацете под нејзината облека, е секојдневна појава.

На станиците и во метроата се поставени постери кои ги потсетуваат патниците дека сексуалното вознемирување е кривично дело.

Полицијата од Токио соопшти дека во 2017 година беа пријавени 2.620 сексуални кривични дела, вклучувајќи 1.750 случаи на вознемирување, главно во метроата и на станиците.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија