X
 24.07.2018 Здравје

Колку навистина е опасна новата епидемија на морбили?

Епидемии на морбили има во повеќе околни земји, а таму има и смртни случаи. Освен деца, има и возрасни невакцинирани, или вакцинирани само со една доза, кои може да се разболат. Малите сипаници земаат животи во Србија, Босна и Херцеговина…

По нецела година од претходната епидемија на мали сипаници - морбили во дел од Скопје се случува нова, сега во Дебар. Минатата недела во Институтот за јавно здравје-ИЈЗ пријавиле за девет новозаболени од морбили на територијата на Дебар, со што бројот на заболени лица во епидемијата се зголеми на 17 случаи. Сите тие болеста си ја пренеле еден на друг, т.е. се во меѓусебна епидемиолошка врска и сите се жители на Дебар, со исклучок на една жена која е жител на Охрид, но секојдневно патува во Дебар.

Колку реално е опасна новата епидемија со оглед на тоа што имаме недоволно вакцинирани деца и возрасни?

Прочитајте повеќе на ДЕЦА.МК

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје