X
 25.01.2024 Живот

МОН: Вработените во ДИЦ го прекинаа штрајкот, интензивни се подготовките за државната матура

Штрајкот за повисоки плати во Државниот испитен центар е прекинат и од денеска вработените продолжуваат со извршувањето на своите секојдневни обврски и надлежности, информира Министерството за образование и наука, каде што вчера била одржана средба на министерот Јетон Шаќири со директорката на ДИЦ, Билјана Михајловска.

- Потпишана е измена на Колективниот договор со која е овозможено зголемување на приходите на вработените со преминот во системот на плати согласно Законот за административните службеници и со додатокот на плата од самофинансирачките активности на институцијата, кој е обезбеден до крајот на 2024 година - соопшти МОН.

Министерот Шаќири и директорката Михајловска на средбата разговарале за повеќе процеси кои претстојат што се во надлежност на оваа институција која, како што наведува МОН, има клучна улога во нивната реализација.

- Драго ми е што работата на Државниот испитен центар како важна институција во рамките на воспитно-образовниот систем во државата се нормализира. Ја поздравувам одлуката на вработените во ДИЦ да продолжат со извршувањето на своите секојдневни обврски и активности, со што не се доведува во прашање остварувањето на правата на граѓаните кои произлегуваат од делокругот на работа на оваа институција - рекол Шаќири.

Според директорката Михајловска, како што наведува МОН, државната матура како најкрупен процес под надлежност на ДИЦ ќе се спроведе квалитетно и во предвидените рокови.

-Интензивни се подготовките, што подразбира креирање на базите со прашања, протоколите и печатење на испитните материјали. Во координација со средните училишта се подготвува спроведување на екстерните испити во големи простории што ќе овозможи и поголема објективност на резултатите. Вработените во ДИЦ прават максимални напори со единствена цел - матурантите да ги имаат најдобрите услови за непречено и релаксирано полагање на испитите од државната матура - се наведува во објавата на МОН.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот