X
 26.11.2017 Наука

Зошто научниците за децата препорачуваат ограничување на времето поминато пред екранот?

Група на европски експерти за здравје на децата заклучи дека постои силна врска помеѓу дебелината кај децата и изложеноста на медиуми и технологија. Времето кое децата го поминуваат гледајќи во тв екраните, паметните телефони или таблетите треба да биде ограничено на 90 минути дневно за да се спречи прекумерна тежина.

Дури 97 отсто од европските домаќинства имаат барем еден компјутер, а 91 отсто имаат пристап до паметни телефони.

Резултатите покажуваат дека децата постари од две години гледаат во екраните еден час дневно, а до 9 години тоа се зголемува на 7.25 часа секој ден. Според истражувањето објавено во „Акта Педиатрика“, овие трендови придонесуваат за зголемување на дебелината кај децата, кои достигнуваат алармантни бројки во последните 25 години. Се верува дека 19 отсто од децата и адолесцентите во Европа се дебели.

Родителите треба да бидат пример

За да се реши проблемот, научниците веруваат дека родителите треба подобро да го разберат влијанието кое социјалните мрежи и навиките за исхрана го имаат врз долгорочното здравје на нивните деца. Тие советуваат родителите да го ограничат времето што децата го поминуваат на компјутер и слични уреди на 1.5 час дневно, само ако детето е постаро од 4 години. Педијатриите треба да ги информираат родителите за општата опасност дека употребата на овие уреди претставува когнитивен и физички развој на детето.

Телевизорот никогаш не треба да биде во детската соба и мора да биде исклучен за време на оброците и учењето. Родителите треба да бидат охрабрени да го исклучат телевизорот додека се одмараат, а децата на возраст под 12 години не даваат паметни телефони, сметаат овие научници. На пример, родителите треба да го намалат времето кое го поминуваат на екраните и да не користат телевизија како начин за зачувување и смирување на децата. И родителите треба да го намалат времето кое го поминуваат пред екраните и да не користат телевизија како начин за чување и смирување на децата.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука