X
 27.03.2022 Наука

Научниците ја претворија пајажината во музика и звучи неверојатно

Пајаците значително се потпираат на допирот за да го почувствуваат светот околу нив. Нивните тела и нозе се покриени со ситни влакна и процепи што можат да разликуваат различни видови вибрации.

На пример, пленот што се забива во мрежа прави многу поинаков вибрационен шум од друг пајак кој се допира. Секоја жичка на мрежата произведува различен тон.

Пред неколку години научниците ја преведоа тродимензионалната структура на пајажината во музика, работејќи со уметникот Томас Сарацено за да создадат интерактивен музички инструмент, насловен како „Пајаково платно“.

Тимот додал компонента за интерактивна виртуелна реалност за да им овозможи на луѓето да влезат и да комуницираат со мрежата.

Ова истражување не само што ќе ни помогне подобро да ја разбереме тродимензионалната архитектура на пајажината туку може и да ни помогне да го научиме вибрациониот јазик на пајаците, велат од тимот.

- Пајаците живеат во средина на вибрирачки жици. Тие не гледаат многу добро, па го чувствуваат својот свет преку вибрации, кои имаат различни фреквенции - објаснува инженерот Маркус Булер од Институтот за технологија во Масачусетс.

Кога мислите на пајажина, најверојатно замислувате рамна, кружна мрежа со радијални краци околу кои пајакот конструира спирална мрежа. Повеќето пајажини, сепак, не се од овој вид, туку се изградени во три димензии.За да ја истражи структурата на овие видови мрежи, тимот го истражувал тропскиот пајак (Cyrtophora citricola) во правоаголно куќиште и чекал тој да го исполни просторот со тродимензионална мрежа. Потоа тие користеле ласерски лист за да осветлат и создадат слики со висока дефиниција на 2Д пресеци на мрежата.

Специјално развиен алгоритам потоа ја споил 3Д архитектурата на мрежата од овие 2Д пресеци. За да се претвори ова во музика, различни звучни фреквенции биле доделени на различни нишки. Така генерираните белешки биле свирени во обрасци засновани на структурата на мрежата.

Тие, исто така, скенирале мрежа додека се вртела, преведувајќи го секој чекор од процесот во музиката. Ова значи дека белешките се менувале како што се менува структурата на мрежата, а слушателот може да го слушне процесот на конструкција на мрежата.

„Спајдерс канвас“ ѝ овозможува на публиката да ја слушне музиката на пајакот, но виртуелната реалност, во која корисниците можат сами да влезат и да пуштаат нишки од мрежата, додава сосема нов слој на искуство, велат истражувачите.

- Околината за виртуелна реалност е навистина интригантна затоа што вашите уши ќе ги соберат структурните карактеристики што може да ги видите, но не веднаш да ги препознаете - објаснува Булер.

- Слушајќи и гледајќи во исто време, навистина можете да почнете да ја разбирате средината во која живее пајакот - додава тој.

Оваа виртуелно-реална околина, со реална веб-физика, им овозможува на истражувачите да разберат што се случува кога ќе ги измешаат деловите од мрежата. Истегнете еден дел и неговиот тон се менува. Скинете еден и видете како тоа влијае на другите нишки околу него.Ова, исто така, може да ни помогне да ја разбереме архитектурата на пајакова мрежа и зошто тие се изградени онака како што се.

Можеби најфасцинантно, работата му овозможи на тимот да развие алгоритам за да ги идентификува видовите на вибрации на пајаковата мрежа, преведувајќи ги во „заробен плен“ или „мрежа во изградба“ или „пристигнување на друг пајак со љубовна намера“.

Ова, рече тимот, е основа за развој на учење да се зборува јазикот на пајакот - барем, тропскиот пајак.

- Сега се обидуваме да генерираме синтетички сигнали за да го зборуваме јазикот на пајакот. Ако ги изложиме на одредени обрасци на ритам или вибрации, дали можеме да влијаеме на она што го прават и дали можеме да започнеме да комуницираме со нив? Тоа се навистина возбудливи идеи -  рече Булер.

Извор: Science Alert
Фото: Unsplash
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука