X
 28.10.2018 Живот

Како медиумите можат да манипулираат со вистината?

Традиционалните медиуми се соочуваат со потешкотии во последниве неколку години. Според неодамнешно истражување, луѓето повеќе имаат негативен став кон медиумите отколку позитивен и сѐ потешко е да бидат добро информирани, бидејќи не знаат кои вести се точни.

Проблемот е пристрасноста. Додека идеално медиумите треба да бидат објективни, во реалноста знаеме дека повеќето вести имаат однапред поставена агенда. Без разлика дали станува збор за телевизија во државна сопственост или водена од некоја богата личност што избегнува данок, привлекувањето на масите за да го видат светот од одредена перспектива отсекогаш била бесценета моќ за ракување.

Зошто довербата на медиумите е толку ниска? Примерите во продолжение покажуваат дека медиумите можат да искористат различни техники на измама, за да ве натераат да го видите она што тие сакаат да го видите.

ГАЛЕРИЈА
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот