X
 31.12.2021 Технологија

Кинезите развија вештачка интелигенција која ги анализира судските случаи и покренува обвиненија

Вештачката интелигенција игра сè поголема улога во нашиот секојдневен живот. Но, Кинезите одлучија да одат чекор понатаму и да создадат вештачка интелигенција која би требало да може да идентификува злосторства и да покрене обвиненија против сторителите.

Вештачката интелигенција беше развиена и тестирана во Јавното обвинителство во Шангај, најголемото во земјата. Наводно, доволно е да се опише потенцијален криминален настан, а вештачката интелигенција со 97 отсто точност го идентификува предметното дело и покренува соодветно обвинение.

Но, ова не е прв обид за употреба на вештачка интелигенција во кинеското правосудство. Оваа вештачка интелигенција всушност е изградена на темелите на постојната алатка наречена „Систем 206“, која обвинителите во Кина ја користат за полесно да ги прегледаат доказите и да одлучат дали осомничениот е опасен за јавноста или не.

Сепак, овој систем има одредени ограничувања. На пример, тој не учествува во одлучувањето или во процесот на покренување обвинение. Тоа е она што ги поттикнало истражувачите да направат нова, понапредна верзија.

Новата верзија го проценува секој поединечен случај со отстранување нерелевантни податоци, извлекување заклучоци и анализирање на начинот на кој сè е напишано со помош на невронска мрежа. Ова овозможува да идентификува и да покрене обвинение за осумте најчести кривични дела - измама со кредитни картички, коцкање, несовесно возење, напад со умисла, кражба, измама, напад на службено лице, но и политичко несогласување.

sudija
Фото: Freepik

Вештачко-интелигентните обвинители се обучени за користење над 17.000 случаи, претходно постапувани од „човечки обвинители“. Тимот кој го разви овој обвинител за вештачка интелигенција истакнува дека со текот на времето тој ќе стане уште подобар бидејќи ќе може да идентификува злосторства и да поднесе неколку обвиненија против истиот осомничен.

Иако авторите со гордост истакнуваат дека оваа вештачка интелигенција има дури 97 отсто точност, обвинителите предупредуваат на можноста за грешка.

Кој ќе преземе одговорност кога ќе се случи тоа? Тужителот? Уредот? Или можеби дизајнерот на алгоритамот, вели еден од обвинителите.

Многу кинески судови веќе користат вештачка интелигенција за да им помогнат на судиите да донесат одлука за прифаќање или отфрлање на случајот. Исто така, во затворите се користи вештачка интелигенција за следење на физичката и психичката состојба на затвореникот, со цел навремено да се реагира и да се намали ризикот од насилство.

Извор: Scmp.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија