X
 01.05.2017 Живот

Што се случува кога човек ќе умре?

Мора да се согласиме дека стравот од смртта е најосновниот страв со кој луѓето се соочуваат во нивниот живот. Од време на време забораваме на оваа неизвесност бидејќи се губиме во секојдневните обврски, меѓутоа стравот е постојано присутен, секогаш под површината.

Што будистите имаат да кажат за овој навидум несакан настан, откако ќе заврши човечкиот живот?

Во извадокот од еден од говорите на Далај Лама, тој го искажува неговото мислење за тоа што се случува кога човек ќе умре и нуди практични совети за тоа како да живееме доблесен живот и како да се подготвиме за последните моменти.

„Како будист, ја гледам смртта како нормален процес, реалност која прифаќам дека ќе се случи. Знаејќи дека не можам да избегам, не гледам поента доколку се грижам за тоа. На смртта мислам како на промена на облеката кога таа е стара и истрошена, наместо како на конечен крај. Сепак, смртта е непредвидлива: не знаеме кога или како ќе се случи. Затоа разумно е да се преземат одредени мерки на претпазливост пред да се случи.

Процесот на умирање започнува со распаѓањето на елементите на телото. Постојат осум фази, започнувајќи со распаѓањето на земјениот елемент, потоа водата, елементот на огнот и елементот на ветрот. Бојата: појава на бела визија, зголемување на црвениот елемент, доближување на црното и конечно, јасната светлина на смртта.

Не постои начин да се избегне смртта - исто е како да се обидувате да побегнете од четири големи планини кои го допираат небото. Нема бегање од овие четири планини на раѓање, старост, болест и смрт.

Стареењето ја уништува младоста, болеста го уништува здравјето, дегенерацијата на животот ги уништува одличните квалитети и смртта го уништува животот. Дури и ако сте најдобар тркач, не можете да избегате од смртта, не можете да ја запрете смртта со вашето здравје, преку вашите магични перформанси или мантри, или пак лекови. Затоа, мудро е да се подготвите за смртта.

Од будистичка гледна точка, вистинското искуство на смртта е многу важно. Иако како и каде ќе бидеме преродени генерално зависи од кармичките сили, нашаа состојба на ум во времето на смртта може да влијае врз квалитетот на нашето следно раѓање. Во моментот на смртта, и покрај големиот избор на карми кои сме ги акумулирале, ако вложиме напор да ја генерираме доблесната состојба на умот, можеме да се зајакнеме и да ја активираме виртуозата карма и со тоа да придонесеме за среќно повторно раѓање.

Не можеме да се надеваме дека ќе умреме мирно ако нашите животи се полни со насилство или нашите умови биле полни со емоции како лутина, приврзаност или страв. Ако сакаме да умреме добро, тогаш мора да научиме да живееме добро: за да се надеваме дека ќе имаме мирна смрт, треба да култивираме мир во нашиот ум и нашиот начин на живот.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот