X
 02.10.2023 Живот

Детските родендени добија свадбарски концепт, не поминуваат со помалку од 20 гости, не се штеди ни на торта ни на подароци

Најголем дел од Македонците ги прославуваат родендените на децата во игротеки, на еден детски роденден најчесто има повеќе од 20 гости, за торта се трошат од 2.000 до 3.000 денари и еден детски роденден чини во просек од 20 до 30 илјади денари, а често и многу повеќе. Ова го покажа анкетата на Деца.мк, која ја одговорија речиси 500 испитаници.
Најголем дел од испитаниците (66%) одговориле дека родендените на децата ги слават во игротеки, 19,7 отсто слават дома, 18,2 отсто во ресторани, 5 отсто во парк, а родителите велат дека славеле и во кино, во планетариум, зоолошка, кугларница и така натаму, но нивниот број е помал.

Ретки се оние што ги слават родендените на децата со помалку гости. Најголем дел од нашите испитаници одговорија дека на родендените имаат повеќе од 20 гости. Имено, бројот на гости што им доаѓаат на роденден само кај 3,7 отсто од испитаниците е до 10 лица. Од 10 до 20 гости имаат 20,3 отсто од испитаниците, од 20 до 30 гости имаат 42,9 отсто, додека над 30 гости имаат 33,1 отсто.

За торта се трошат до 3 илјади денари

За најважното нешто на роденденот, тортата, родителите очигледно не штедат, па најголем дел од нив во просек за тортата даваат по 2 до 3 илјади денари. Имено, 46,3 отсто од испитаниците рекле дека тоа е просечната сума што ја плаќаат за слаткото задоволство. 27,1 отсто даваат и повеќе од 3.000 денари за роденденската торта на детето, а 23,6 отсто одговориле дека во просек тортата ги чини од илјада до две илјади денари. Евтина торта очигледно е многу тешко да се најде, со оглед на тоа што само 3 отсто од испитаниците одговориле дека тортата во просек ги чини до илјада денари.

Во однос на плаќањето за фотографи, украсувања, слатки маси и слично, една третина од родителите што ја одговорија нашата анкета истакнаа дека не даваат пари за тоа, додека останатите го поднесуваат и тој трошок. А сумите што се наведени варираат од илјада до две илјади денари, што обично е проследено и со личен ангажман за украсување, па до повеќе од 10.000 денари, со ангажирање кетеринг, аниматори, фотографи и слично. Најчестите суми што ги споменуваат испитаниците варираат од 3 до 6 илјади денари.

– Не плаќам затоа што е многу скапо. За фотограф ми побараа 6.000 ден. Плус 2.000 денари за подалечните места, како што е Драчево. Сами со телефони се организиравме за фотографии и снимање. За украсување ми побараа 6.000 денари за венец од балони, самата си направив украс сличен на венец, ме чинеше околу 1.200 денари само за балоните. Исто и за слатка маса, за 10 деца ми бараа околу 6.000 денари, јас си направив колачиња и ме чинеше околу 1.000 денари – ни напиша една читателка.

Остатокот од текстот можете да го прочитате на Деца.мк

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот