X
 03.04.2024 Наука

Астронаутите имаат необична способност што им помага да „летаат“ во микрогравитација

Ново истражување спроведено на астронаути нуди увид во неверојатната приспособливост на човечкото тело во услови на микрогравитација на вселената.

Во вселената, законите на движење добиваат поинаква димензија, предизвикувајќи ги дури и највештите астронаути. Сепак, ново истражување открива дека астронаутите имаат неверојатна способност да се движат низ нивните бестежински живеалишта, проценувајќи го просторното движење.

- Врз основа на нашите наоди, луѓето се изненадувачки способни соодветно да го компензираат недостигот на нормална средина слична на Земјата со помош на видот - вели Лоренс Харис, сензорен физиолог од Универзитетот во Јорк и постар автор на истражувањето.

Обично нашите тела се потпираат на деликатна интеракција помеѓу вестибуларниот систем и визуелните знаци за да ги препознаат движењата и положбата. Меѓутоа, во вселената, отсуството на гравитација ја нарушува таа рамнотежа, оставајќи ги астронаутите зависни од визуелните информации.

Микрогравитацијата ја менува перцепцијата на движењето на астронаутите, правејќи ги да се чувствуваат како да се движат побрзо отколку што налага реалноста. Сепак, астронаутите одржуваат прецизно чувство за поминато растојание во визуелните симулации.

Истражувањето, спроведено на десетина астронаути пред, за време и по едногодишните мисии на Меѓународната вселенска станица, фрла светлина врз нивната способност за навигација во вселената. Неверојатно, астронаутите покажаа доследна перцепција за поминатото растојание, дури и по подолги периоди во орбитата.

- Охрабрувачки беше да се открие дека астронаутите можат прецизно да измерат колку далеку се движеле низ виртуелните простори по само неколку дена или месеци во орбитата - вели Харис.

Овој увид има значителни импликации за вселенските мисии, особено во итни случаи каде што прецизното движење е најважно. Сепак, во новото истражување учествувала мала група на високо обучени поединци. Потребно е понатамошно истражување за да се открие сложената работа на вестибуларниот систем во вселената и неговите пошироки импликации.

Извор: Science Alert
Фото: NASA
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука