X
 04.03.2024 Наука

Вештачки јазик - ново оружје за убивање бактерии

Со цел лекување на болестите на забите, истражувачите развиле вештачки јазик способен да открива и да разликува различни видови дентални бактерии. Овој вештачки јазик може да ги деактивира или убие овие бактерии по откривањето. На кој начин се одвива тој процес?

Јазикот има низа хемиски сензори. Кога е изложен на примерок кој содржи различни бактерии, секој сензор во низата реагира различно. Анализата на комбинираните реакции од сите сензори овозможува да се разликуваат и идентификуваат различните аналити присутни во примерокот, дури и ако тие имаат слични хемиски структури.

Бактериските инфекции се смртоносни

Бактериските инфекции се рангирани како втора водечка причина за смртност во светот, придонесувајќи за еден од осум смртни случаи. Задоцнетиот третман и погрешната дијагноза ја влошуваат стапката на смртност, при што стоматолошките болести, како што се кариес и периодонтитис, значително влијаат врз квалитетот на животот и потенцијално доведуваат до системски заболувања.

Други болести, како ендокардитис или мозочен апсцес, се развиваат поради инфекција која се проширила на друго место, како што е забна инфекција или бактериски ендокардитис. Тековните истражувања првенствено се фокусираат на бактериска дискриминација или стерилизација, при што недостига интеграција на двете. Традиционалните техники за откривање се попречени од трошоците и сложеноста.

Како јазикот ги идентификува и ги убива бактериите

Кога стоматолозите се сомневаат дека бактериите предизвикуваат проблеми со забите, како што се кариес или болест на непцата, тие мора да откријат кои бактерии се виновни за тоа. Ова обично вклучува создавање на бактерии во лабораторија или барање специфични знаци на бактерии во устата. Но, тимот од истражувачи сакал да најде поедноставен и поевтин начин.

Тие решиле да се обидат да користат низа сензори за да детектираат различни видови бактерии одеднаш. Тие, исто така, сакале да видат дали можат да го користат овој систем за да ги убијат бактериите што ги пронашле. Користеле ситни честички наречени нанозими, кои дејствуваат како природни ензими и ги обложувале со ДНК. Кога додале специјална течност и средство кое ја менува бојата, нанозимите ја претвориле течноста во сина боја.

Но, ако бактериите се залепеле за ДНК на нанозимите, тие не дејствувале добро, па течноста не станувала толку сина. Обложувањето на нанозимите со различни типови ДНК може да предизвика секој тип бактерија да предизвика различна промена на бојата.

Тие го тестирале овој систем со примероци кои содржеле 11 вида бактерии пронајдени во устата, а дејствувал дури и во примероците од плунка. Истражувачите можеле да кажат дали примерокот од наслаги доаѓа од лице со проблеми со забите или од некој со здрави заби.

Сега доаѓа вториот дел - убивањето на бактериите. Откриле дека со додавањето нанозими во растворите што содржат бактерии се убиваат три типа бактерии. Кога ги погледнале бактериите под микроскоп, виделе дека нанозимите ги оштетиле нивните надворешни слоеви. Тоа значи дека овој систем во иднина би можел да се користи за пронаоѓање и лекување болести на забите предизвикани од бактерии.

Извор: Interestingengineering.com

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука