X
 04.09.2019 Технологија

„Фејсбук“ го модифицира софтверот за препознавање лица

„Фејсбук“ соопшти дека ја менува опцијата за препознавање лица на фотографиите што некој друг ги објавил, па софтверот автоматски ни предлага да нѐ означи.

Таа опција нема целосно да исчезне. „Фејсбук“ ќе ја замени со нагодување за „врамување“ лица за различни потреби, а не само за означување. Корисниците така ќе можат да ја вклучуваат и исклучуваат оваа нова опција.

Оние што ќе ја вклучат ќе можат по свој избор да ги добиваат известувањата за препознавање на нивниот лик, или, пак, не, доколку не сакаат.

Во американската сојузна држава Илиноис е покрената и тужба против „Фејсбук“ поради опцијата „предлози за означување“, а сојузниот Апелациски суд одлучи дека постапката може да се процесира.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија