X
 05.11.2023 Технологија

Зошто приватните авиони летаат повисоко од комерцијалните?

Приватните авиони се познати по луксузот, но дали знаете дека тие летаат повисоко од комерцијалните авиони? Постојат многу причини зошто приватните авиони можат да достигнат височина до 51.000 стапки (15,5 километри), додека повеќето комерцијални авиони летаат пониско.

Вообичаено, повеќето комерцијални авиони летаат на височина од околу 35.000 стапки (10,7 километри), а се сертифицирани да летаат до височина од 41.000 стапки (12,5 километри). Одредени авиони имаат сертификати за летање на поголема височина, до 43.100 стапки. Сепак, поради ограничувањата на воздушниот сообраќај, тие не може да летаат рутински на овие височини. Меѓутоа, повеќето средни и големи приватни авиони обично летаат на поголема височина и може да летаат до 51.000 стапки.

Безбедност

Безбедноста е главна грижа за сите авиони, но приватните авиони имаат поголема флексибилност во однос на прописите и системите. Во случај на намалување на притисокот, комерцијалните авиони мора брзо да се спуштат на безбедна височина под 10.000 стапки за да има доволно кислород за патниците. Ова бара посебни дизајнерски карактеристики и безбедносна опрема, како што се маски за кислород.

Приватните авиони, сепак, можат да се спуштат на помали височини побрзо од комерцијалните авиони и да имаат различни нивоа на притисок во кабината и снабдување со кислород. Тие, исто така, имаат помал ризик од оштетување на трупот од дефект на моторот бидејќи нивните мотори се наоѓаат на задниот дел на авионот.

Приватните авиони се побрзи и поефикасни

Летањето на поголеми височини придонесува за перформансите и економичноста на горивото. На големи височини, воздухот е потенок и поладен, што ја подобрува ефикасноста на млазните мотори и ја намалува потрошувачката на гориво. Се разбира, ова треба да се балансира со горивото потребно за да се достигнат тие височини, што е поголем проблем за потешките комерцијални авиони. Приватните млазни авиони користат повеќе воздух од јадрото на моторот наместо од вентилаторот околу него. Ова ги оптимизира нивните перформанси на поголеми височини.

Битна е големината

Приватните авиони се дизајнирани да бидат ефикасни, со подобар сооднос помеѓу моќ и тежина од комерцијалните авиони. Ова значи дека тие можат да се искачуваат побрзо и да одржуваат поголеми брзини на поголеми височини, каде што воздухот е потенок и нуди помал отпор. Комерцијалните авиони, од друга страна, се потешки и пообемни, со повеќе патници и товар во авионот. Ним им требаат и поголеми крила за да ја издржат својата тежина на поголеми височини.

Поудобно возење

Времето и турбуленциите влијаат и врз удобноста и безбедноста на летањето. На 35.000 стапки, комерцијалните авиони веќе се над повеќето временски феномени, но тие сè уште можат да наидат на турбуленции. Приватните авиони можат да ги избегнат овие проблеми со летање уште повисоко, каде што воздухот е помирен и почист. Тие имаат и повеќе опции за промена на насоката или височината доколку наидат на лошо време или турбуленции.

Помалку сообраќај

Воздушниот сообраќај е уште еден фактор кој влијае врз изборот на висината. Комерцијалните авиони мора да следат однапред дефинирани патеки за летот и височините, кои често се преполни и пренатрупани. Ова може да доведе до доцнење и пренасочување, како и зголемено согорување на гориво и емисии. Приватните авиони имаат поголема слобода да ги изберат нивните насоки и височини, кои обично се помалку зафатени и подиректни. Ова заштедува време и пари.

Извор: Interesting engineering
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија