X
 06.06.2020 Образование

Најдобрите цитати што ќе ве инспирираат никогаш да не престанете да учите

Обично луѓето мислат дека училиштето е место каде што човек го добива целото образование. Меѓутоа, грешат затоа што училиштето е само дел од вашето образование.

Живееме во дигитална ера каде што можеме да научиме за многу работи во светот - сè додека имаме желба да го направиме тоа. Сигурно постои веб-страница, видео или канал кој може да ви овозможи пристап до бесплатни информации што сакате да ги научите.

Меѓутоа, нема да постигнете ништо сè додека не ја негувате желбата за учење. Овие цитати ќе ви помогнат да го направите тоа.

„Немам посебен талент, единствено сум страсно љубопитен“ - Алберт Ајнштајн.

„Личноста што знае КАКО секогаш ќе има работа; личноста што знае ЗОШТО секогаш ќе биде шефот“ - Џон Максвел.

„Во време на промена, учениците ја наследуваат земјата, додека научат да се справат со предизвиците на светот кој повеќе не постои“ - Ерик Хофер.

„Ако човек ја стави чантата на својата глава, никој нема да може да му ја земе. Инвестицијата во знаењето секогаш го плаќа најдобриот интерес“ - Бенџамин Франклин.

„Да ти ја кажам тајната на вистинскиот ученик? Секој човек што ќе го сретнам е господар во некој момент и јас учам од него“ - Ралф Владо Емерсон.

„Образованието е учење дека дури и не сте знаеле дека не сте знаеле“ - Даниел Борстин.

„Не дозволувај твоето учење да води кон знаење. Треба твоето учење да води кон акција“ - Џим Рон.

„Ако еден човек троши по еден час дневно на иста тема пет години, таа личност ќе стане експерт на темата“ - Ерл Најтинејл.

„Освен ако не направите нешто повеќе од она што сте го совладале, вие никогаш нема да пораснете“ - Роналд Д. Озборн.

„Најголемиот непријател на учењето е знаењето“ - Џон Максвел.

„Што е факултетот? Институт за учење. Што е бизнисот? Институт за учење. Самиот живот е институт за учење“ - Томас Едисон.

„Токму тоа е учењето. Одеднаш почнуваш да разбираш нешто што си го знаел цел живот, но на сосема нов начин“ - Дорис Лесинг.

„Не постои ништо ново под сонцето, меѓутоа, постојат многу стари работи за кои ние не знаеме“ - Амброуз Бирс.

„Најбрзиот начин да станете старо куче е да престанете да учите нови трикови“ - Џон Руни.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование