X
 08.04.2021 Образование

Можност повеќе за сите што во иднина сакаат да студираат на најелитните универзитети во светот

ПСУ „Јахја Кемал" објавува конкурс за доделување стипендии за средно образование.

Тестирањето за стипендија ќе се одржи на 9.05.2021, недела, во 11.00 часот (Скопје, Тетово-Боговиње, Струга).
Можат да се пријават ученици од деветтите одделенија на веб-страницата https://www.ykc.edu.mk/scholarship, рокот за пријавување е до 7.05.2021 година.

На тестирањето за стипендија:

• Ќе се одговара на прашања по математика, општа култура и на прашања за проверка на интелигенцијата.
• Тестирањето за стипендија ќе се полага на македонски, албански, турски и на англиски јазик.
• За тестирањето не е задолжително познавање на англискиот и на турскиот јазик.
• Доколку учениците се рангираат на првите 25 места на тестирањето, ќе добијат попусти на износот на школарината (посебно за Скопје, Тетово-Боговиње и Струга), според долунаведеното:

1. место 100%,      4. место 70%,        10-13. место 40%,
2. место 90%,       5-6. место 60%,       14-19. место 30%,
3. место 80%,       7-9. место 50%,       15-25. место 20%.

(Комерцијална објава)

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование