Консумацијата на млечни производи доцна навечер може да го наруши сонот, тврди науката.
Истражувачите во Канада анкетирале 1.082 студенти за нивните навики во исхраната, моделите на спиење и сонот. Впечатливо е што 40 % изјавиле дека одредена храна влијаела врз нивниот сон. Од таа група, 20 % ги обвиниле млечните производи.
Само 5,5 % верувале дека храната им ги менува соништата, но меѓу тие испитаници млечните производи повторно се нашле на прво место, веднаш по шеќерните десерти како перцепирани предизвикувачи на бизарни или вознемирувачки соништа.
Истражувачите прашале за сè, од фреквенцијата на кошмари до алергии на храна и нетолеранција. Се појавил јасен модел: учесниците што пријавиле нетолеранција на лактоза имале значително поголема веројатност да имаат чести кошмари. А врската била најсилна кај луѓето кои доживеале надуеност или грчеви.
Храната што го предизвикува „вртењето“ на цревата може да ја активира и имагинацијата.
Тој пат помеѓу цревата и мозокот има физиолошка смисла. Абдоминалната непријатност може да ги фрли спијачите во полесни фази на спиење, каде што најчести се живописни или негативни соништа. Воспалението и скоковите на кортизол (хормон на стрес) предизвикани од дигестивни тегоби може дополнително да го обликуваат емоционалниот тон на соништата, особено со засилување на анксиозноста или негативноста.
Претходните истражувања ја поддржуваат идејата. Анкета од 2015 година на канадски студенти покажала дека речиси 18 % го поврзуваат она што го јадат со своите соништа, при што млечните производи се „главни осомничени“, додека онлајн студија од 2022 година на 436 испитаници покажала дека луѓето што јаделе повеќе шеќерни закуски се сеќавале на повеќе кошмари.

Новата студија од Канада е одраз на поширока литература за исхраната и спиењето. Исхраната богата со растителни влакна, овошје и зеленчук е поврзана со подлабок, поосвежителен сон, додека оброците богати со заситени масти и шеќери предвидуваат полесен, пофрагментиран одмор.
Јадењето доцна навечер е поврзано со послаб квалитет на спиење и со „вечерен хронотип“ (т.е. ноќни птици), кој е поврзан со фреквенцијата на кошмари.
Доколку идните истражувања ја потврдат врската помеѓу млечните производи и кошмарите, импликациите би можеле да бидат практични. Кошмарите влијаат врз околу 4 % од возрасните луѓе и се чести кај посттрауматското стресно нарушување. Третманите со лекови имаат несакани ефекти. Приспособувањето на времето или составот на вечерните оброци, или изборот на млечни производи со ниска лактоза, би било многу поевтина интервенција со помал ризик.
Извор: medicalxpress.com
Фото: Freepik