X
 10.10.2018 Живот

Компаниите што произведуваат цигари да платат за чистење на догорчињата од улиците

Градските власти во Брисел побараа од тутунската индустрија да се вклучи во намирување на трошоците за собирање на догорчињата од улиците бидејќи тие стануваат сè поголем дел од ѓубрето во главниот град на Белгија.

Писмото неделава беше испратено до претставништвото на американскиот тутунски гигант „Филип Морис“ и до две белгиски компании што произведуваат цигари - „цимабел“ и „фетабел“. Властите бараат нивно учество во покривањето на трошоците од околу 200.000 евра потрошени за собирање догорчиња од улица.

Фото: Pixabay

Дневно на улиците во Белгија се фрлаат околу 10 милиони догорчиња, а најголем дел од нив се фрлаат во Брисел и во околината. Во 2018 година се направени низа проекти чија цел е да се олесни собирањето догорчиња.

На улиците се поставени противпожарни апарати, а на посетителите на фестивалите и слични манифестации им се даваат џебни пепелници.

- Тоа нè чинеше 203.500 евра - вели секретарката за јавни добра за регионот на Брисел, Фадила Ланан.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот