X
 11.10.2022 Живот

Австриско село заробено на германска почва: Храната доаѓа од Баварија, интернет и телефон од Австрија, а децата одат на училиште во соседната земја

Една сосема необична, дури и апсурдна географска ситуација се случува на масивот на Алпите во регионот Алгау, каде што се среќаваат Германија и Австрија.

Малото австриско планинско село Јунгхолц, со население од околу 300 жители, од сите страни е опкружено со Германија, нема пристапен пат до Австрија, а единствениот начин жителите да стигнат до својата родна земја е да возат преку германската провинција Баварија. На врвот на планината Соргшрофен, висок 1.636 метри, е ставен крст и таа точка, појас широк само еден метар, е единствената каде што Јунгхолц се спојува со Австрија.


Повеќето жители се родени во Германија бидејќи австриските болници се многу далеку


Локалните жители веќе се навикнати на својата необична ситуација. Повеќето од нив се родени во Германија бидејќи Јунгхолц нема своја болница, а австриските болници се многу далеку, но сите имаат австриски пасоши. Храната и пијалаците се доставуваат од Германија, а телефонската врска и интернетот се од Австрија. Имаат два различни поштенски броја, користат услуги на лекари и стоматолози од Германија, а според посебен договор, децата од Јунгхолц одат на училиште во 40 километри оддалечената Баварија.

Туристите доаѓаат во Јунгхолц на зимски одмор на скијање, но дури и оние од Германија често не знаат дека престојуваат во соседна земја. Најблиски поголеми градови се Минхен и Штутгарт. Во зима, во најубавите денови во малото австриско село пристигнуваат до 3.000 туристи, од кои повеќето мислат дека престојуваат во Германија.


Еден до сопствениците на пансиони е Холанѓанец, кој барал место за инвестирање во Баварија, а речиси случајно завршил во едно австриско село.

Луѓето што работат во некој од австриските градови секојдневно возат на работа преку Германија за да влезат во својата земја, а на враќање повторно ја преминуваат границата. Жителите зборуваат со германски дијалект, а најголем дел од работниците во услужната индустрија се од Германија. Необичноста на ситуацијата може да се види во многу секојдневни задачи.

Ковид-пандемијата и карантинот целосно го отсекоа селото Јунгхолц од светот, па селото побарало посебен статус

Историјата на оваа ситуација може да се најде во селските архиви кои откриваат детали од последните 700 години. Прво, во 1342 година германскиот фармер Херман Хаселин му продал земјиште на Австриецот Хајнц Лохплајер, по што следувало вековно австриско владеење, додека картата на Европа постојано се менувала.

Интересно е тоа што во 1868 година бил потпишан договор меѓу Австрија и Баварија со кој се овозможувала слободна трговија и размена на стоки меѓу Јунгхолц и Германија, пред тоа да биде направено на државно ниво со формирањето на Европската економска заедница, а подоцна и Европската Унија.


Посебен проблем настана кога изби ковид-пандемијата и беа затворени границите на земјите. Ова дополнително го изолира Јунгхолц од неговата родна земја Австрија, имајќи предвид дека најблиските лекари, места за тестирање и вакцинација беа во Германија. Откако беа целосно отсечени од светот во првиот бран, есента 2020 година градските власти се согласија да ги третираат како исклучок и од второто заклучување тие се сметаа за жители на Германија.

Иако се свесни за бизарната ситуација во која се наоѓаат, жителите го сакаат своето планинско село и не сакаат да го напуштат, а ќе кажат дека не се ниту Австријци ниту Германци, туку едноставно јунгхолцери.

Извор: Putnikofer.hr
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот