X
 12.05.2021 Образование

Започна тестирањето на ПИРЛС: Ќе покаже колку учениците го разбираат тоа што го читаат

Во две училишта во Битола и во Прилеп завчера почна големото меѓународно тестирање ПИРЛС. Ќе се одвива во 150 училишта во државата. Со него целта е да се види способноста на учениците да го разберат она што го читаат. Во ова учествуваат ученици од над 50 земји во светот, на возраст од 9 и 10 години. Директорката на Државниот испитен центар, Елизабета Наумовска, вели дека тестирањето ќе трае неколку дена во повеќе градови, а мониторинг на процесот, освен домашни, вршат и странски набљудувачи.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование