X
 12.06.2017 Живот

Најдобрите професии за интровертите

Сите не ги поседуваме социјалните вештини. Напротив, постојат лица кои имаат тешкотии во социјализирањето. Но, тоа не значи дека интровертите не можат да постигнуваат резултати и да имаат успешна кариера.

Факт е дека интровертите, ако им се даде простор каде што самите ќе можат да се посветат на работата со ограничена интеракција, тие ќе бидат навистина продуктивни. Разликата помеѓу интровертите и екстровертите е начинот на кој нивниот мозок реагира на стимулирање. Екстровертите сакаат врева и добиваат енергија од истата, а интровертите стануваат премногу стимулирани многу брзо. Најдобро за нив е да пронајдат работа која одговара на нивните карактеристики. Како да го сторат тоа?

Запишување на сопствените квалификации и силни страни. Ако интровертот сака да биде писател, но собирањето на информации од луѓе не му е омилена активност, може да се занимава со блогерство од дома, на пример. Во својата лична биографија, пожелно е да се вметнат и личните карактеристики, со цел работодавачот да знае за каква личност станува збор. Пред да ја прифати работата, интровертот не треба да се плаши да поставува директни прашања. Важно е компанијата која го вработува да го разбира карактерот на лицето и да ги додели соодветните обврски и задачи, кои ќе го истакнат квалитетот на работникот.

Ова е листа на неколку професии кои би им одговарале на интровертни личности.

1. Грижа за животни

Работењето со животни е порелаксирано за разлика од работата со луѓе, па поминувањето време во природа и помагање на животните би било одличен избор за интровертите.

2. Истражувач на терен


Интровертите уживаат во отворен простор каде што нема многу луѓе и интензивна комуникација. Геологија, астрономија, работа во лабораторија или медицински истражувач, може да биде погодна кариера за интровертите.

3. Креативност и уметност

Пишување, музика, сликање. Интровертите можат да се концентрираат на работата, па уметноста е одличен избор за нив. Креативната работа може да го извлече најдоброто од нив.

4. Технологија


Програмирање, развој на софтвер, креирање апликации, дизајнирање игри. Поминатото индивидуално време пред компјутер исто така е добар избор за интровертите.

5. Работа со податоци


Сметководство, архиви, библиотекари. Тивка работа, без попречување од други.

6. Возачи


Возачи на камиони и други средства за транспорт, кои подразбираат пренесување на производи.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот