X
 14.03.2021 Образование

Универзитет во САД им плаќа на студентите за да не патуваат во текот на пролетниот распуст

Универзитетот на Калифорнија во Дејвис им плаќа на студентите 75 долари за да не патуваат за време на пролетниот распуст. Деканот на универзитетот, Гери С. Меј, во текот на овој месец го најавил „грантот за седење дома“.

Во известувањето Меј пишува дека треба да се одбегнува патување што не е навистина потребно, а останувањето дома е добар начин да се придонесе за намалувањето на ширењето на Ковид-19.


Фото: Pixabay

Универзитетот нуди четири различни вида грантови што може да се потрошат во локални бизниси. За да добијат грант, студентите треба да бидат редовни студенти на универзитетот, да живеат во градот Дејвис, да останат во градот за време на пролетниот одмор и да се тестираат за Ковид-19 во текот на одморот. Пролетниот одмор на универзитетот трае од 22 до 24 март.


Фото: Pixabay

Универзитетот првично планирал да им понуди грантови на 750 студенти, но го зголемил бројот на 2.000 поради интересот на студентите.

Оваа студентска година на универзитетот студираат 40.032 студенти на разни нивоа. Околу половина од нив живеат во Дејвис, а 5.900 живеат на кампусот.

Автор: Мелиса Вајли
Извор: insider.com
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование