X
 14.03.2024 Живот

По визната либерализација, туристите од Косово трошат по 1 милион евра секој викенд во Грција

Во тримесечниот период на безвизно патување, Грција стана омилена дестинација за косовските државјани, чии трошоци за викендите во оваа земја надминуваат еден милион евра.

Според истражувањето од Алијансата на косовските бизниси, најчестите дестинации се исти како оние што традиционално биле посетувани во 90-тите години.

Во соопштението за медиумите, власта посочи дека Грција е омилена дестинација меѓу Косовците, особено по јануари кога беше почетокот на визната либерализација. Во изминатите недели, секој викенд над 2.500 посетители ги посетиле Солун и други дестинации во Грција, кои во просек трошеле над 1 милион евра за осигурување на автомобили и купување.

Ружди Куртишај, претседател на Асоцијацијата за туризам при Стопанската комора на Косово, изјави дека Солун ќе стане популарна дестинација. Куртишај, кој е и извршен директор на „Шар травел“, туристичка агенција во Косово, истакна дека операторите добиваат барања за други дестинации, вклучувајќи ги Будимпешта, Виена и Прага, додека Софија заедно со грчките дестинации се очекува да бидат најбарани за летната сезона.

Интересот на Косовците за посета на ЕУ бил особено зголемен во декември, еден месец пред да стапи во сила договорот за укинување на визите, при што резултатите покажале дека четири од пет Косовци или 80 отсто имале планови за патување за 2024 година.

Генерално, интересот за посета на ЕУ кај Косовците бил забележлив во текот на почетокот на годината, при што Меѓународниот аеродром во Приштина откри дека воздушниот сообраќај само во јануари е зголемен за 22 отсто. Во овој период беа пречекани вкупно 287.205 патници, а бројот на реализирани летови се зголемил од 808 на 996.

Интересот за патување во ЕУ се одрази и врз бројот на барања за пасоши, кој во 2024 година порасна, открива косовското министерство за внатрешни работи. Според податоците на Агенцијата за граѓанска регистрација, до 3 јануари 2024 година до властите биле поднесени близу 39.000 барања за пасоши.

Извор: Schengenvisainfo.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот