X
 14.10.2023 Технологија

Вештачката интелигенција ќе троши електрична енергија колку некои држави

Имплементацијата на вештачката интелигенција во секојдневните задачи и рутини остава зад себе сè поголем енергетски отпечаток, а наскоро нејзините потреби би можеле да ги надминат енергетските потреби на некои развиени земји, предупредуваат истражувачите од Универзитетот во Амстердам. Како пример, еден повеќејазичен генератор на текст за време на едно обучување троши електрична енергија како 40 просечни американски домови за една година.

Енергетскиот отпечаток на вештачката интелигенција не завршува со обуката на овие програми. Анализата на холандските експерти покажува дека алатките за вештачка интелигенција користат значителна количина на компјутерска моќ, а со тоа и енергија, секојпат кога генерираат текст или слика. Компаниите се обидуваат да ја подобрат ефикасноста на хардверот и софтверот на овие алатки за да ги направат помалку енергетски интензивни, но зголемувањето на ефикасноста често ја зголемува побарувачката.

На крајот, технолошкиот напредок ќе доведе до нето-зголемување на користењето на ресурсите, феномен познат како парадокс на Џевонс, истакнуваат истражувачите. На пример, „Гугл“ вгради генеративна вештачка интелигенција во својата е-пошта и ги тестира своите пребарувачи користејќи вештачка интелигенција.Компанијата моментално обработува до девет милијарди пребарувања дневно. Доколку „Гугл“ користел вештачка интелигенција за секое пребарување, би биле потребни околу 29,2 терават-часа енергија годишно, што е еквивалентно на годишната потрошувачка на електрична енергија на Ирска.

Ова екстремно сценарио веројатно нема да се случи на краток рок поради високите трошоци поврзани со дополнителните сервери за интерфејс и тесните грла во синџирот на снабдување. Но, се предвидува производството на сервери да расте во блиска иднина. До 2027 година, светската потрошувачка на електрична енергија поврзана со вештачката интелигенција може да се зголеми за 85 до 134 терават-часа годишно. Износот е споредлив со годишната потрошувачка на електрична енергија во земји како Холандија, Аргентина и Шведска.

Покрај тоа, подобрувањата на ефикасноста на вештачката интелигенција, исто така, би можеле да им овозможат на програмерите да пренаменат некои компјутерски процесорски чипови, што пак може дополнително да ја зголеми потрошувачката на електрична енергија поврзана со вештачката интелигенција.

- Потенцијалниот раст нагласува дека треба да бидеме многу свесни за тоа за што користиме вештачка интелигенција. Таа е енергетски интензивна, па не сакаме да ја користиме каде што навистина не е потребно - заклучуваат истражувачите.

Извор: Bug
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија