X
 14.12.2016 Забава

Загрејте го мозокот: Неколку загатки што ќе ве излудат ако не ги решите

Овие не се обични загатки, затоа ќе мора да се потрудите за да ги одгатнете.

1.    Што е тоа што се појавува еднаш во минутата, двапати во моментот, но ниту еднаш во илјада години?

2.    Што е тоа што има четири прсти и палец, но не е живо?

3.    Кој збор во речникот е погрешно напишан?

4.    Повредуваме без да се помрднеме. Труеме без да допреме. Ние носиме вистина и лага. Не ни судат според големината. Што сме ние?   

5.    Дај ми храна и ќе живеам. Дај ми вода и ќе умрам. Што сум јас?

6.    Што е тоа што кога ќе се роди – лета, лежи додека е живо, а се движи кога е мртво?

7.    Што е тоа што се навлажнува за време на сушење?

8.    Јас сум секогаш тука, но многу далеку, се наоѓам некаде помеѓу земјата или морето и небото, можеш да се движиш кон мене, но секогаш ти останувам далеку.

9.    Јас сум и мајка и татко, но никогаш не раѓам. Ретко сум мирен, но никогаш не скитам. Што сум јас?

10.    Јас можам да живеам само кога постои светлина, но умирам кога ќе ме осветли. Што сум јас?

11.    Секоја вечер ми кажуваш што да правам и секое утро го правам тоа што го бараше од мене. Сепак, постојано ме караш. Што сум јас?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

1.    Буквата М

2.    Ракавица

3.    Погрешно

4.    Зборови

5.    Оган

6.    Снегулка

7.    Пешкир

8.    Хоризонт

9.    Стебло

10.    Сенка

11.    Будилник

Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава