X
 21.01.2015 Живот

Британските шпиони ги хакнаа меиловите на новинарите од целиот свет

Нови документи кои протекоа од Едвард Сноуден откриваат дека британскиот шпионски центар „GCHQ“ собрал меилови од поголемите медиуми од целиот свет, вклучувајќи ги „BBC“, „Le Monde“, „New York Times“ и „The Washington Post“.

 

2


Меиловите беа резултат на тестовите спроведени од разузнавачката агенција, која ги испитува начините преку кои може да се влези во фибер-оптичките кабли, кои го сочинуваат столбот на интернетот. Во десет минутен тест во ноември 2008 година, агентите на „GCHQ“ успеале да соберат над 70.000 меилови. Не е јасно дали индивидуалните новинари беа вклучени.

Иако голем дел од меиловите биле едноставни PR пораки испратени до новинарите, имало и меилови испратени меѓу писателите и уредниците во кои разговарале за прилози.

Безбедносната проценка на „GCHQ“ открива дека истражувачките новинари исто така биле наведени како закана за националната безбедност, заедно со терористите и хакерите. Можеби ова ја објаснува активноста на агенцијата.

Во времето кога уредничката слобода значи многу повеќе од било кога, навистина е жално да се види дека една од најголемите светски шпионски агенции постојано ги надгледуваат комуникациите на организаторите на вести. Но, со оглед на ситуацијата и светот во кој живееме денес, ова не треба да биде и некое големо изненадување. 
Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот