X
 06.02.2015 Технологија

Се' што треба да знаете за скриениот интернет

Движењето за дигиталната приватност започна откако Едвард Сноуден ги откри тајните начини на НСА за доаѓање до информации од целиот свет. Многу се зборуваше и претходно дека постојано сме набљудувани, но никој не знаеше колку многу се' додека Сноуден не излезе пред јавноста со тајните.


Очигледно, владите слушаат се', гледаат се' и имаат пристап до секоја наша апликација за да не' заштитат. Ова е 100% легално и е скриено некаде во длабочините на интернетот. Оваа страна од интернетот најчесто се користи за нелегални активности, но дури и денес постои принципот дека имаме право на нашата приватност.

Невидливиот интернет, кој не се индексира од пребарувачите е 500 пати поголем од видливот до кој можеме да имаме пристап.

За да имате пристап до овој скриен интернет потребен ви е посебен рутер, а информациите таму најчесто се кодирани. него го користат армиите, полицијата, новинарите, шпионите, но и дилерите со оружје и дрога.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија