X
 02.03.2015 Култура

Интересна илустрација на "Браќата Карамазови" на Достоевски

Сите ја знаеме репутацијата на овој писател од 19-от век: долга, густа чиста проза, оптоварена со морална загриженост и оживеана збунувачка акција.

 

1


И како што литературниот свет ни вели, Достоевски е писател на иконски класични дела коишто мораат да се прочитаат во текот на животот.

Секако, иако треба да ги прочитаме, тоа не значи дека не можеме да ги „вкусиме“ овие книги пред да започнеме да им ги разлистуваме страните - под „вкусување“ значи интересен поглед на илустрациите коишто некои уметници ги нудат.

Ви нудиме неколку илустрации од романот „Браќа Карамазови“ , на уметникот Алис Нил, создадени во 1930 година за издание на романот кој никогаш не го доживеа печатењето. 

 

2

3

4

5

6

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура