X
 19.03.2015 Култура

Заборавената историја на човечките зоолошки градини


Кон крајот на 1800-те и во 1900-те години Европејците ги создале таканаречените „човечки зоолошки градини“ во градови како Париз, Хамбург, Германија, Барселона, Лондон, Милано, Варшава и Њујорк. Ова биле популарни изложби на луѓе кадешто белите луѓе оделе за да ги гледаат црните луѓе кои биле на излозите.

„Експонатите“ обично биле принудени да живеат во кафезите, слично како животните во зоолошките градини денес. Дел од овие луѓе биле киднапирани и донесени тука. Голем дел од нив починале бргу. Нив ги гледале многу луѓе. Во градината во Париз за шест месеци биле примени 34 милиони посетители.

Повеќе слики во галеријата.

ГАЛЕРИЈА

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура