X
 21.03.2015 Технологија

Како вашиот телефон ја знае вашата точна локација?

Секогаш кога треба да стигнете од точка А до точка Б, вашиот ГПС-водич прави пресметки кои ги вклучуваат: вселената, атомски часовници и квантна механика.


Може да бидете експерт во технолошки уреди, а сепак да не знаете како функционира ГПС-от на вашиот телефон. Ова петминутно видео од „Тед ед“ ќе ве убеди дека тоа не е толку тешко и комплицирано како што изгледа. Се' се сведува на дистанцата, брзината на светлината и времето. Ставете некоја Планкова константа и неколку сателити и ќе може да пресметате секаква дистанца на Земјата.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија