X
 15.04.2015 Економија

Колку чини животот во Норвешка?

Норвежаните ги имаат едни од највисоките плати во светот. Но, таму е висока е цената на живот. Колку би требале да заштедите за да се преселите во Норвешка? Ова е цената на животот во Норвешка.


Цените се пресметани во денари.

Храна

Млеко (1 литар) - 106,59 (Осло); 111,17 (Ставангер); 105,13 (Берген); 109,13 (Тромсо); 108,84 (Трондхејм). Леб (бел, 500 грама) - 179,85 (Осло); 184,22 (Ставангер); 195,57 (Берген); 181,89 (Тромсо); 163,70 (Трондхејм).

Кашкавал (1 килограм) - 589,75 (Осло); 614,71 (Ставангер); 621,55 (Берген); 909,44 (Тромсо); 635,52 (Трондхејм).

Јаболка (1 килограм) - 150,97 (Осло); 163,19 (Ставангер); 168,57 (Берген); 134,60 (Тромсо); 164,94 (Трондхејм).

Домашно пиво (0,5 литри) - 201,17 (Осло); 218,27 (Ставангер); 196,22 (Берген); 240,09 (Тромсо); 204,30 (Трондхејм).

Кутија цигари („Марлборо“) - 683,90 (Осло); 672,98 (Ставангер); 687,54 (Берген); 873,06 (Тромсо); 676,62 (Трондхејм).

Превоз и останато

Билет за еден правец (јавен превоз) - 218,27 (Осло); 232,82 (Ставангер); 210,99 (Берген); 305,57 (Тромсо); 291,02 (Трондхејм).

Месечна карта - 4.583,57 (Осло); 4.729,08 (Ставангер); 5.020,10 (Берген); 4.947,34 (Тромсо); 600,00 (Трондхејм).  

Бензин (1 литар) - 106,30 (Осло); 105,00 (Ставангер); 109,64 (Берген); 115,32 (Тромсо); 108,19 (Трондхејм).

Основни сметки (електрична енергија, греење, вода итн) за стан од 85 квадратни метри - 11.896,55 (Осло); 14.491,72 (Ставангер); 13.936,52 (Берген); 10.306,99 (Тромсо); 17.034,00 (Трондхејм).

Интернет (6 mbps, неограничен) - 2.237,00 (Осло); 2.468,80 (Ставангер); 2.179,01 (Берген); 4.092,47 (Тромсо); 2.177,56 (Трондхејм).

Месечна станарина (1 спална соба, центар на градот) - 73.336,82 (Осло); 95.236,39 (Ставангер); 67.298,44 (Берген); 74.573,95 (Тромсо); 73.209,79 (Трондхејм).

Месечна станарина (3 спални соби, центар на градот) - 135.142,54 (Осло); 174.521,22 (Ставангер); 133.687,44 (Берген); 181.887,67 (Тромсо); 117.447,49 (Трондхејм).

Билет за кино - 800,31 (Осло); 800,31 (Ставангер); 800,31 (Берген); 800,31 (Тромсо); 800,31 (Трондхејм).

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија