X
 15.06.2015 Култура

Откријте го магичниот свет во длабочините на Охридското езеро

Охридското езеро е едно од најстарите и најдлабоките езера во Европа. Од 1979 година езерото е прогласено за светско културно наследство од УНЕСКО, а во 2010 година НАСА и Меѓународниот астрономски сојуз, го именува едно од езерата на Титан (едно од езерата на Урановата месечина Титан) во чест на Охридското езеро.

 

ezero


Охридското езеро е најдлабокото на Балканот со максимална длабочина од 288 метри и е дом на повеќе од 200 ендемични видови.

 

ГАЛЕРИЈА

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура