X
 19.06.2015 Технологија

Airbnb може да биде втората највредна компанија во светот

„Airbnb“ може да биде втората највредна компанија во светот, со проценка од 24 милијарди долари. Со тоа, оваа компанија ќе биде повредна од ланецот хотели „Marriot“ кој е проценет на 21 милијарда долари.

 

бнб


Причината поради која инвеститорите се заинтересирани за „Airbnb“ лежи во новите бизнис резултати. До 2020 година, планираат да се реализираат 10 милијарди долари приход, а планираат и да реализираат 3 милијарди долари профит.

Моментално „Airbnb“ има 1% од пазарот, а доколку сака да ги оствари резултатите за кои зборува, овој процент треба да стигне до 10. Овогодинешните очекувани приходи изнесуваат 850 милиони долари. Отприлика 150 милиони долари изнесуваат трошоци и загуба, поради ширењето на други пазари во светот. На загубата влијае и борбата со законската регулатива и даночната политика на пазарот.

На пример, Њујорк требаше да укине околи 2.000 единици за сместување бидејќи биле нелегални. Законските ограничувања на „Airbnb“ стигнаа и во Берлин и во Сан Франциско.

Но, доколку овој круг на вложување заврши со милијарда долари, и вредноста на компанијата се процени на 24 милијарда долари, „Airbnb“ ќе биде втората највредна старт ап компанија во светот веднаш позади „Uber“ чијашто вредност е проценета на 50 милијарди долари.
Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија