X
 24.07.2015 Култура

Шведска на пат целосно да ги забрани автомобилите


Се чини дека Шведска е пред нас (и остатокот од светот) во поглед на образованието, околината и сè останато. Не треба да изненадува тоа што главниот град на Шведска, Стокхолм, неодамна започна да работи на овој нов експеримент.

Имено, на 19 септември, во период од 24 часа, автомобилите во градот ќе бидат забранети. Жителите ќе мора да најдат алтернативен начин за движење низ градот, односно со пешачење, велосипеди и јавен превоз.

Инаку, Стокхолм не е единствениот град кој експериментира со ваква забрана. Будимпешта и Лисабон се следните.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура