X
 22.09.2015 Наука

Сите животински видови кои постоеле на Земјата во еден графикон


11 институции од целиот свет соработувале за да го создадат таканареченото „дрво на животот“, кое се состои од приближно 2,3 милиони видови животни, растенија, габи и микроби.

Дрвото ги претставува врските помеѓу живите суштества како што се развивале со текот на времето, одејќи назад повеќе од 3,5 милијарди години.

- Ова е првиот вистински обид да се поврзат точките и сè да се спои во едно - изјави главниот истражувач Керен Кренсон од универзитетот „Дјук“.

Истражувачите го создале дрвото спојувајќи илјадници делови кои веќе биле објавени он-лајн. Конечниот резултат ги има сите досега именувани видови живот на Земјата.

Моменталната верзија од дрвото, заедно со сите податоци и кодот, се достапни за прелистување и преземање ОВДЕ.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука