X
 16.11.2015 Живот

Како до работна виза за земјите во ЕУ?

За жителите на земји кои не членуваат во Европската унија, работата во земја од ЕУ не е лесно достапна како и патувањето во некоја од тие земји. Знаеме дека не е потребна виза за поголемиот дел од земјите во ЕУ за краток престој, но за секоја од нив е потребна работна виза доколку се планира подолг престој.


Како се добива работна виза? Не постои едноставен одговор. За да добиете работна виза потребно е истата да ја побара компанијата кадешто сакате да работите. Самите вие не може да се пријавите за работна виза, пишува на блогот на „Eurojobs“. Компанијата треба да и' докаже на соодветната влада дека не може да најде никој подобар кандидат во ЕУ за таа работна позиција. Откако владата одобри, се добива работна виза.

Земајќи ја предвид големата невработеност во некои земји во ЕУ, големи се шансите дека самите компании може да најдат соодветно лице за секоја работна позиција во својата земја, поради што владите потешко даваат работни визи на лицата надвор од ЕУ.

Следуваат некои линкови до владини интернет-страници кадешто може да се информирате повеќе за работните визи и барањата за истите.

Велика Британија - https://www.gov.uk/check-uk-visa

Германија - http://www.auswaertiges-amt.de/EN/EinreiseUndAufenthalt/Visabestimmungen_node.html

Франција - http://www.diplomatie.gouv.fr/en/coming-to-france/getting-a-visa/article/foreign-nationals-holding-ordinary

Холандија - http://unitedkingdom.nlembassy.org/passports-visas--consular/visas

Белгија - http://diplomatie.belgium.be/en/services/travel_to_belgium/

Шпанија - http://www.exteriores.gob.es/Portal/en/ServiciosAlCiudadano/InformacionParaExtranjeros/Paginas/Inicio.aspx

Португалија - http://www.sef.pt/portal/V10/EN/aspx/apoiocliente/detalheApoio.aspx?fromIndex=0&id_Linha=4775

Швајцарија (иако не е во ЕУ) - http://www.eda.admin.ch/eda/en/home/reps/asia/vlka/ref_visinf/visalk.html

Австрија - http://www.bmeia.gv.at/en/embassy/london/practical-advice/schengen-visa-residence-permits/how-to-apply-for-a-visa.html

Италија - http://www.esteri.it/visti/index_eng.asp

Полска - http://www.malopolska.uw.gov.pl/default.aspx?page=Work_permit_for_foreigner_work_in_Poland


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот