X
 01.12.2015 Образование

Најнеобичната градинка во светот

Градинката Фуџи се наоѓа во Тачикава, Јапонија, а била изградена како прстен околу Зелкова дрвото со познато минато. Изградбата на стаклото, челикот и дрвото им овозможува на децата да играат и да го истражуваат дворот на градинката.

 

дрво


Дрвото кое е околу 50 години старо, било речиси искоренето од тајфун. Тоа било целосно и безживотно - но, и покрај претпоставките на луѓето дека наскоро ќе умре, тоа се опоравило и оздравело. Пред градинката да биде изградена во 2007 година, дрвото било популарно место на кое децата се искачувале.

Денес, прозорците од градинката се насочени кон внатрешноста на дрвото, за децата да можат да го гледаат постојано. Во текот на паузата или кога децата го чекаат автобусот, тие играат околу дрвото. Исто така, направени се помали „нивоа“ во дрвото, за децата да истражуваат онаму кадешто не ги собира возрасните.

 

Линк до галеријата.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование