X
 07.12.2015 Култура

Планината од книги во Холандија


Во близина на Ротердам во Спејкенисе се наоѓа јавна библиотека која се нарекува „планина од книги“. „Планината“ се наоѓа на плоштад во градот и има облик на пирамида составена од 5 катови полици со книги поврзани до скали и премини од 480 метри.

Планината од книги се наоѓа во друга пирамида, чија форма ги потсетува луѓето на агрикултурното минато на градот, кој се развил од мало земјоделско село во образовен и комерцијален центар во последните 40 години.

Книгите може да се видат и однадвор бидејќи зградата е има стаклена фасада со цел да служи и како реклама за промоција и покана за читање, што значи многу во местото.

ГАЛЕРИЈА

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура